Składniki:
fasola jaś 50 dag,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 3 sztuki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
kiełbasa śląska 4 sztuki,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
przyprawa do gulaszu Appetita 1 opakowanie,
papryka chilli mielone Appetita 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
ocet 10% 1 łyżeczka,
sok pomidorowy 1/2 litra,
majeranek 2 łyżki
Fasolę moczyć w wodzie całą noc, potem wodę wylać i wsypać do szybkowara, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, sodę oczyszczoną (dzięki dodaniu sody można jeść fasolę bez obawy o dnę moczanową), po zasyczeniu pary gotować 40 minut - polecam gotować fasolę osobno w szybkowarze, fasola jest szybciej ugotowana i bardziej aromatyczna.
Na oleju w garnku usmażyć pokrojoną i obraną z flaka kiełbasę, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do gulaszu, paprykę chilli i podsmażać z 5 minut mieszając.
Wlać ugotowaną fasolę, dodać sok pomidorowy, cukier, ocet, majeranek, krótko zagotować, fasola najlepiej smakuje na drugi dzień - fasola jest bardzo smaczną potrawą w naszym domu, lubimy ją jeść w różnych wersjach smakowych z dodatkami jakie lubimy...........SMACZNEGO!!!
3.04.2019
1.04.2019
Składniki:
świeże drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 30 minut
do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru i mleka, aromat waniliowy, stopiony letni tłuszcz i w robocie wyrabiać ciasto z 7 minut, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
twaróg tłusty śmietankowy zmiksować z żółtkami, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, mrożone owoce tropikalne Hortex rozmrozić na durszlaku i wymieszać je z mąką ziemniaczaną
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte dać do formy, rozsypać owoce, na owocach rozsmarować twaróg
piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-60 minut, pod koniec pieczenia nakryć wierzch ciasta papierem do pieczenia aby ser się nie przypiekł za mocno, ciasto w formie dobrze wystudzić
drożdżówka jest w naszym domu najczęstszym ciastem, smakuje nam z wieloma różnymi dodatkami i smakami, owoce mrożone tropikalne Hortex idealnie komponują się w tym cieście i są bardzo idealnym produktem na przypomnienie smaków wiosenno letnich w zimowe pochmurne,zimne dni, sama radość na talerzu jedząc i widząc to ciasto z tropikalnymi owocami Hortex .........SMACZNEGO!!!
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól - szczypta,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
margaryna stopiona 100 gram,
owoce tropikalne mrożone Hortex 1 opakowanie + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
twaróg tłusty śmietankowy 70 dag,
żółtka 2 sztuki "L",
cukier 3 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka
świeże drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na 30 minut
do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru i mleka, aromat waniliowy, stopiony letni tłuszcz i w robocie wyrabiać ciasto z 7 minut, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
twaróg tłusty śmietankowy zmiksować z żółtkami, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, mrożone owoce tropikalne Hortex rozmrozić na durszlaku i wymieszać je z mąką ziemniaczaną
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte dać do formy, rozsypać owoce, na owocach rozsmarować twaróg
piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-60 minut, pod koniec pieczenia nakryć wierzch ciasta papierem do pieczenia aby ser się nie przypiekł za mocno, ciasto w formie dobrze wystudzić
drożdżówka jest w naszym domu najczęstszym ciastem, smakuje nam z wieloma różnymi dodatkami i smakami, owoce mrożone tropikalne Hortex idealnie komponują się w tym cieście i są bardzo idealnym produktem na przypomnienie smaków wiosenno letnich w zimowe pochmurne,zimne dni, sama radość na talerzu jedząc i widząc to ciasto z tropikalnymi owocami Hortex .........SMACZNEGO!!!
31.03.2019
Składniki:
placki tortilli 5 sztuk 1 opakowanie, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, włoszczyzna rozdrobniona 4 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, twaróg w kostce 150 gram, szpinak mrożony 1 opakowanie, jaka 1 sztuka, mąka 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki
Na oleju podsmażyć na złoto pokrojone ząbki czosnku razem z włoszczyzną, kostką rosołową.
Włożyć mrożone kawałki szpinaku i podsmażać wszystko z 10 minut co jakiś czas mieszając.
tortille ze szpinakiem... Wbić jajko, wsypać mąkę, pieprz mielony i szybko połączyć składniki do zagęszczenia, dobrze wystudzić.
Dość grubo posmarować pięć placków tortilli, zawinąć w rulony i przed podaniem kroić na porcje - szpinakowe nadzienie do gotowych placków tortilli jest szybkim, smacznym, pożywnym posiłkiem na obiad, kolację.........SMACZNEGO!!!
placki tortilli 5 sztuk 1 opakowanie, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, włoszczyzna rozdrobniona 4 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, twaróg w kostce 150 gram, szpinak mrożony 1 opakowanie, jaka 1 sztuka, mąka 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki
Na oleju podsmażyć na złoto pokrojone ząbki czosnku razem z włoszczyzną, kostką rosołową.
Włożyć mrożone kawałki szpinaku i podsmażać wszystko z 10 minut co jakiś czas mieszając.
tortille ze szpinakiem... Wbić jajko, wsypać mąkę, pieprz mielony i szybko połączyć składniki do zagęszczenia, dobrze wystudzić.
Dość grubo posmarować pięć placków tortilli, zawinąć w rulony i przed podaniem kroić na porcje - szpinakowe nadzienie do gotowych placków tortilli jest szybkim, smacznym, pożywnym posiłkiem na obiad, kolację.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
Następnie wsypać pokrojone cebule, ziele angielskie, liście laurowe i podsmażać na złoty kolor.
Do cebuli ponownie dodać żeberka, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
żeberka wieprzowe 1,5 kg,
smalec 1 łyżka,
przyprawa do gulaszu 1 opakowanie,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
cebula 5 sztuk,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 6 szklanek,
mąka pszenna 2 łyżki
Porcje żeberkowe obtoczyć w przyprawie do gulaszu i w mące pszennej, w garnku szybkowara na smalcu mocno zrumienić żeberka z każdej strony, odkładać na talerz.
Następnie wsypać pokrojone cebule, ziele angielskie, liście laurowe i podsmażać na złoty kolor.
Do cebuli ponownie dodać żeberka, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
Żeberka z szybkowara wyjąć na talerz, wywar przelać do rondelka, wsypać mąkę pszenną i blenderem wszystko zmiksować, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu - pyszne żeberka wieprzowe duszone w cebuli w szybkowarze są bardzo smaczne, mięciutkie, soczyste, sos z cebuli pasuje idealnie..........SMACZNEGO!!!
28.03.2019
Składniki:
jajka na twardo 10 sztuk, ziemniaki ugotowane 50 dag, pieczarki 10 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek, jajka surowe 1 sztuka, tarta bułka 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki
Dodać ugotowane ziemniaki np. dzień wcześniej z obiadu, usmażone na 6 łyżkach oleju pieczarki z cebulą, całe surowe jajko i blenderem wszystko zmiksować.
Dodać natkę pietruszki posiekaną, wsypać tartą bułkę, pieprz mielony, sól czosnkową, masę dobrze wymieszać.
jajka na twardo 10 sztuk, ziemniaki ugotowane 50 dag, pieczarki 10 sztuk, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek, jajka surowe 1 sztuka, tarta bułka 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, opłukać pod zimną wodą i obrać z łupinki, pokroić na kawałki do miski.
Dodać ugotowane ziemniaki np. dzień wcześniej z obiadu, usmażone na 6 łyżkach oleju pieczarki z cebulą, całe surowe jajko i blenderem wszystko zmiksować.
Dodać natkę pietruszki posiekaną, wsypać tartą bułkę, pieprz mielony, sól czosnkową, masę dobrze wymieszać.
Na gorącym oleju smażyć kotlety na rumiano - kotlety jarskie pieczarkowo- jajeczne ze szczypiorkiem są bardzo smaczne nie tylko na obiad np. w sosie pieczarkowym ale jako kotlety do pieczywa na zimno..........SMACZNEGO!!!
26.03.2019
Składniki:
ciasto: woda 1,5 szklanki , masło 125 gram, mąka tortowa 1,5 szklanki, jajka 5 sztuk "M"
krem budyniowy: mleko 1/2 litra + 1 szklanka, cukier 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, masło miękkie 12,5 dag, cukier puder - ile potrzeba
Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć na gładką masę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blachy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut następnie w 160C z 20 minut, 5 minut przed końcem zmieniłam na termoobieg, ciasto dobrze wystudzić i przekroić na połowę.
Ciasto można upiec w dwóch mniejszych formach, dla mnie jest wygodniej w jednej i podzielić na pół upieczone ciasto.
Budynie wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić .
Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny.
ciasto: woda 1,5 szklanki , masło 125 gram, mąka tortowa 1,5 szklanki, jajka 5 sztuk "M"
krem budyniowy: mleko 1/2 litra + 1 szklanka, cukier 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, masło miękkie 12,5 dag, cukier puder - ile potrzeba
Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić.
Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć na gładką masę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blachy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut następnie w 160C z 20 minut, 5 minut przed końcem zmieniłam na termoobieg, ciasto dobrze wystudzić i przekroić na połowę.
Ciasto można upiec w dwóch mniejszych formach, dla mnie jest wygodniej w jednej i podzielić na pół upieczone ciasto.
Budynie wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić .
Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny.
Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, aromatyczna, bardzo łatwa karpatka do upieczenia z kremem budyniowym na maśle będzie zawsze smakowała na deser...........SMACZNEGO!!!
22.03.2019
Składniki:
herbatniki 200 gram,
twaróg półtłusty 1 kg,
jajka 5 sztuk,
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
pomarańcze 4 sztuki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
czekolada gorzka 100 gram,
śmietana 18% 4 łyżki
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, wystarczy jeden raz.
Sparzone wrzątkiem pomarańcze zetrzeć na tarce do miski z twarogiem.
Żółtka, cukier, aromat waniliowy w robocie zmiksować na białą masę z 4 minuty na największych obrotach, dodać zielony twaróg, budyń, kaszę manną.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sernika i delikatnie łyżką wmieszać z sernik.
Forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozłożyć podwójnie herbatniki, wylać masę serową.
Na serniku poukładać plastry pomarańczy bez skórki, bez pestek, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić.
Czekoladę roztopić w garnuszku ze śmietaną, polewa będzie gładka.
Polewę gorącą wylać na sernik i rozsmarować na pomarańczach, schować w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy - sernik na herbatnikach z pomarańczami jest bardzo wilgotny, delikatny, z polewą z czekolady smakuje doskonale..........SMACZNEGO!!!
21.03.2019
Składniki:
W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć ostrym nożem głąb, włożyć do wrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki.
kapusta 1 główka większa,
mielone z drobiu 60 dag,
ryż 4 torebki,
przyprawa do mięsa duszonego Galeo 1 opakowanie,
cebula podsmażona 2 sztuki,
jajka 2 sztuki,
woda 5 szklanek,
kucharek 1 łyżka,
przecier pomidorowy 200 gram,
śmietana 12% 200 ml,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 szklanka
Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną,przyprawą do mięsa mielonego.
W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć ostrym nożem głąb, włożyć do wrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki.
W garnku szybkowara położyć rozkładane sitko i na nim układać gołąbki (nie przypali się kapusta), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut, po spuszczeniu ciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem i do rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz.
Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy, kucharka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić pieprzem,solą
- pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara, są doskonałe na obiad, na kolację............SMACZNEGO!!!
19.03.2019
Składniki:
galaretka cytrynowa 1 opakowanie, truskawki mrożone bez szypułek Hortex 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna miękka 12,5 dag, mąką pszenna tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, chałwa 200 gram, śmietana 30% 330 ml, puder cukier 1 łyżka, zagęstnik do bitej śmietany 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba
galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do tężenia, mrożone truskawki bez szypułek Hortex wysypać do miski do odmrożenia
Jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.
Zimne ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, na wierzchu poukładać plastry truskawek, wylać prawie stężałą galaretkę i do lodówki do zastygnięcia
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin.
Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby zobaczyć namiastkę letnich owoców na talerzu sięgamy po mrożone truskawki bez szypułek Hortex, jest to najlepsza możliwość i najszybsza (ogromny wybór warzyw i owoców mrożonych Hortex), aby poczuć nadchodzącą wiosnę z latem na talerzu i dzięki temu mogę zaprosić na ciasto: ciasto ucierane z chałwą jest bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do wykonania, może być bazą do różnych dodatków takich jak mrożone truskawki bez szypułek Hortex, idealne ciasto dla całej rodzinki..........SMACZNEGO!!!
galaretka cytrynowa 1 opakowanie, truskawki mrożone bez szypułek Hortex 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna miękka 12,5 dag, mąką pszenna tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, chałwa 200 gram, śmietana 30% 330 ml, puder cukier 1 łyżka, zagęstnik do bitej śmietany 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba
galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do tężenia, mrożone truskawki bez szypułek Hortex wysypać do miski do odmrożenia
Jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu.
Zimne ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, na wierzchu poukładać plastry truskawek, wylać prawie stężałą galaretkę i do lodówki do zastygnięcia
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin.
Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby zobaczyć namiastkę letnich owoców na talerzu sięgamy po mrożone truskawki bez szypułek Hortex, jest to najlepsza możliwość i najszybsza (ogromny wybór warzyw i owoców mrożonych Hortex), aby poczuć nadchodzącą wiosnę z latem na talerzu i dzięki temu mogę zaprosić na ciasto: ciasto ucierane z chałwą jest bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do wykonania, może być bazą do różnych dodatków takich jak mrożone truskawki bez szypułek Hortex, idealne ciasto dla całej rodzinki..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)