żeberka wieprzowe 1,5 kg,
smalec 1 łyżka,
przyprawa do gulaszu 1 opakowanie,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
cebula 5 sztuk,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 6 szklanek,
mąka pszenna 2 łyżki
Porcje żeberkowe obtoczyć w przyprawie do gulaszu i w mące pszennej, w garnku szybkowara na smalcu mocno zrumienić żeberka z każdej strony, odkładać na talerz.
Następnie wsypać pokrojone cebule, ziele angielskie, liście laurowe i podsmażać na złoty kolor.
Do cebuli ponownie dodać żeberka, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut.
Żeberka z szybkowara wyjąć na talerz, wywar przelać do rondelka, wsypać mąkę pszenną i blenderem wszystko zmiksować, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu - pyszne żeberka wieprzowe duszone w cebuli w szybkowarze są bardzo smaczne, mięciutkie, soczyste, sos z cebuli pasuje idealnie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz