kapusta 1 główka większa,
mielone z drobiu 60 dag,
ryż 4 torebki,
przyprawa do mięsa duszonego Galeo 1 opakowanie,
cebula podsmażona 2 sztuki,
jajka 2 sztuki,
woda 5 szklanek,
kucharek 1 łyżka,
przecier pomidorowy 200 gram,
śmietana 12% 200 ml,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 szklanka
Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną,przyprawą do mięsa mielonego.
W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć ostrym nożem głąb, włożyć do wrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki.
W garnku szybkowara położyć rozkładane sitko i na nim układać gołąbki (nie przypali się kapusta), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut, po spuszczeniu ciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem i do rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz.
Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy, kucharka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić pieprzem,solą
- pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara, są doskonałe na obiad, na kolację............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz