Składniki:
marchew 2 sztuki,
pomidory dojrzałe 6 sztuk,
ogórek zielony 2 sztuki,
natka pietruszki 1 pęczek,
ząbki czosnku 3 sztuki,
sól ziołowa 1 łyżeczka,
maślanka 1 litr
do dzbanka blendera włożyć pokrojone pomidory, ogórki, marchew, natkę zielonej pietruszki, dodać ząbki czosnku, sól ziołową, wlać maślankę i wszystko dokładnie zmiksować
taki koktajl najlepiej wypić od razu po zrobieniu, gdy będzie stał oddziela się woda, wtedy tylko wymieszać i wypić
zielona natka pietruszki trochę usuwa zapach czosnku z ust
koktajl warzywny jest bardzo zdrowy, smaczny, pożywny, smakuje i na śniadanie-doda energii na drugie śniadanie-zaspokoi głód......SMACZNEGO
30.10.2018
17.10.2018
Składniki:
70 dag mąki tortowej, 30 dkg cukru drobnego, 12,5 dkg masła, 2 szklanki letniego mleka, 4 jajka, 7 dag drożdży, szczypta soli, aromat waniliowy 4 krople
KRUSZONKA: 15 dag kostki margaryny lub masła, 15 dag cukru, 10 dag mąki
MUS: truskawki 50 dag, jogurt naturalny 50 dag, cukier 1 łyżka
w większej misce mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości
margarynę stopić w rondelku i wystudzić na letni tłuszcz
drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, mąki szklanka mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem
podrośnięty zaczyn dodać do masy jajecznej, wsypać przesianą mąkę, sól,aromat waniliowy, letni tłuszcz, mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i do lodówki wyrośnięte ciasto mikserem spiralami z 2 minuty odpowietrzyć-wyrobić, przełożyć do dwóch keksówek z papierem do pieczenia, posypać kruszonką i piec w temp. 180 C ok. 40 - 50 min
truskawki świeże lub mrożone po odmrożeniu zmiksować blenderem z jogurtem i cukrem - bardzo smaczna i aromatyczna drożdżówka...........SMACZNEGO!!!
70 dag mąki tortowej, 30 dkg cukru drobnego, 12,5 dkg masła, 2 szklanki letniego mleka, 4 jajka, 7 dag drożdży, szczypta soli, aromat waniliowy 4 krople
KRUSZONKA: 15 dag kostki margaryny lub masła, 15 dag cukru, 10 dag mąki
MUS: truskawki 50 dag, jogurt naturalny 50 dag, cukier 1 łyżka
w większej misce mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości
margarynę stopić w rondelku i wystudzić na letni tłuszcz
drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, mąki szklanka mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem
podrośnięty zaczyn dodać do masy jajecznej, wsypać przesianą mąkę, sól,aromat waniliowy, letni tłuszcz, mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i do lodówki wyrośnięte ciasto mikserem spiralami z 2 minuty odpowietrzyć-wyrobić, przełożyć do dwóch keksówek z papierem do pieczenia, posypać kruszonką i piec w temp. 180 C ok. 40 - 50 min
truskawki świeże lub mrożone po odmrożeniu zmiksować blenderem z jogurtem i cukrem - bardzo smaczna i aromatyczna drożdżówka...........SMACZNEGO!!!
6.10.2018
Składniki:
oczyszczone kurki,podgrzybki zblanszować z 5 minut i wylać na durszlak, przelać zimną wodą
policzki wieprzowe 8 sztuk,
przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
smalec 1 łyżka,
kurki 2 szklanki,
podgrzybki 1 szklanka,
cebula 1 sztuka,
woda 6 szklanek,
śmietana 2 łyżki,
mąka pszenna 1 łyżka,
przyprawa do zup w płynie - ile potrzeba,
pieprz mielony - ile potrzeba,
ziemniaki ugotowane 1 kg
przyprawę do wieprzowiny wymieszać olejem, przyprawą do zup w płynie, dodać umyte i osuszone policzki, schować do lodówki na całą noc
oczyszczone kurki,podgrzybki zblanszować z 5 minut i wylać na durszlak, przelać zimną wodą
w garnku szybkowara na smalcu zrumienić policzki z każdej strony, wyjąć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną i grzyby
dodać policzki, wlać wodę i od zasyczenia pary gotować z 35-45 minut (zależy od wielkości policzków,im większe tym dłuższy czas gotowania- te policzki są średniej wielkości), gdy szybkowar spuści ciśnienie policzki wyjąć na talerz i i trochę grzybków do dekoracji
do wywaru wsypać mąkę, pieprz mielony, wlać śmietanę i blenderem wszystko zmiksować, zagotować tylko do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami tłuczonymi - policzki wieprzowe s,a bardzo delikatne, kruche zwłaszcza przygotowane w szybkowarze, grzyby nadają policzki smakowitości............SMACZNEGO!!!
2.10.2018
Składniki:
fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody
po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu
pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara
fasola Jaś 50 dag,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 szczypta,
kostka rosołowa 1 sztuka,
marchew średnia 5 sztuk,
woda 1,5 litra do gotowania,
szynka wiejska wędzona 30 dag,
cebula 1 sztuka,
smalec 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
sól 2 łyżeczki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
przecier pomidorowy 150 gram,
majeranek 2 łyżki
fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na cała noc do namoczenia, rano wodę wylać i wlać na kilka godzin zimnej wody i ponownie wylać - tak przygotowana fasola plus szczypta sody do gotowania nadaje się do jedzenia dla osób z problemem kwasu moczowego
fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody
po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu
pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara
dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień - fasolę w każdej wersji w naszym domu bardzo lubimy i często jest na naszym stole i na obiad i na kolację.........SMACZNEGO!!!
27.09.2018
Składniki:
papryka kolorowa 8 sztuk,
ryż ugotowany 2 szklanki,
mielone z drobiu 50 dag,
koperek 1 pęczek,
jajka 1 sztuka,
przyprawa do mielonego 2 łyżki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
cebula podsmażona 1 sztuka,
woda 1 szklanka
z papryki odciąć czubek, usunąć gniazdo nasienne, opłukać pod zimną wodą
ryż ugotować do miękkości, odcedzić na durszlaku
mięso mielone dokładnie wymieszać na kleistą masę z posiekanym koperkiem, wystudzonym ryżem, przyprawą do mięsa mielonego, podsmażoną cebulką na oleju, jajkiem,papryką ostrą
farszem napełniać papryki, układać w szybkowarze na rozłożonym sitku (zalecam takie sitko do gołąbków, papryki - nie przypali się na dnie), wlać szklankę wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut
papryka jest bardzo aromatyczna, soczysta, smakuje na ciepło i na zimno - papryka faszerowana w naszym domu jest bardzo lubianą potrawą i na ciepło i na zimno, farsz może być z ryżem, kaszami, makaronem z mięsem lub warzywami..........SMACZNEGO!!!
22.09.2018
Składniki:
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarlotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący - sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO!!!
kasza manna 2 szklanki,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki,
jabłka szara reneta 1 kg,
cynamon 1 łyżka,
sok z cytryny 1 łyżka,
cukier 2 łyżki,
masło lub margaryna 250 gram,
puder cukier - ile potrzeba
jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie w misce
tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać połowę suchych, wymieszanych składników, wierzch delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarlotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący - sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO!!!
7.09.2018
Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
twaróg 1 kg wiaderko,
jogurt grecki gęsty 380 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
borówka 5 szklanek,
herbatniki 200 gram,
lukier: cukier puder 3/4 szklanki,
jogurt 2 - 3 łyżeczki
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej całą noc
SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości
do masy wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną. kaszę manną, dodać twaróg z wiaderka i jogurt, mikserem połączyć składniki
do masy wsypać 3 szklanki opłukanych borówek i mikserem wszystko zmiksować
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć podwójną warstwę herbatników, wylać sernik na herbatniki
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej całą noc
lukier: cukier puder utrzeć z jogurtem na nie za gęsty lukier, wymieszać z borówkami i wyłożyć na sernik, schować do lodówki - sernik jest łatwy, szybki, smaczniutki, mocno wilgotny i jednocześnie delikatny, pieczony jest na spodzie z herbatników.......SMACZNEGO!!!
29.08.2018
Składniki:
ciasto kruche: 1 jajko, mąka pszenna 2,5-3 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 1/2 szklanki
sernik: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, twaróg śmietankowy tłusty 50 dag, jogurt grecki gęsty 2 opakowania (760 gram), budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, wiśnie bez pestek 50 dag
w misie robota z hakiem utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki na 2 godziny
ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy z papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem, nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp., piec 15 minut w 190 C bez termoobiegu
w misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości, dodać jogurty, twaróg, budyń, kaszę manną i krótko połączyć składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wmieszać łyżką w masę serową
sernik wyłożyć na podpieczony spód, powkładać wiśnie bez pestek, piec około 50-55 minut w 180C, grzanie góra dół, podawać jak będzie dobrze wystudzony - pyszniutki, wilgotny, aksamitny sernik z wiśniami na kruchym spodzie, pachnie, smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
ciasto kruche: 1 jajko, mąka pszenna 2,5-3 szklanki, margaryna miękka 15 dag, cukier 1/2 szklanki
sernik: jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, twaróg śmietankowy tłusty 50 dag, jogurt grecki gęsty 2 opakowania (760 gram), budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, wiśnie bez pestek 50 dag
w misie robota z hakiem utrzeć z podanych składników ciasto kruche, uformować w kulę, do woreczka i do lodówki na 2 godziny
ciasto rozwałkować, wyłożyć do blachy z papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem, nakryć folią, wysypać kaszę owsianą lub groch, fasolę itp., piec 15 minut w 190 C bez termoobiegu
w misie robota utrzeć żółtka, cukier, aromat do białości, dodać jogurty, twaróg, budyń, kaszę manną i krótko połączyć składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wmieszać łyżką w masę serową
sernik wyłożyć na podpieczony spód, powkładać wiśnie bez pestek, piec około 50-55 minut w 180C, grzanie góra dół, podawać jak będzie dobrze wystudzony - pyszniutki, wilgotny, aksamitny sernik z wiśniami na kruchym spodzie, pachnie, smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
17.08.2018
Składniki:
schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawami i schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara na gorącym smalcu zrumienić schab z każdej strony, dodać ziele angielskie, liść laurowy, p0krojoną cebule i czosnek, podsmażać do zrumienienia cebuli
do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
schab świeży bez kości 1 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
smalec 2 łyżki,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
woda 1,5 szklanki
schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawami i schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara na gorącym smalcu zrumienić schab z każdej strony, dodać ziele angielskie, liść laurowy, p0krojoną cebule i czosnek, podsmażać do zrumienienia cebuli
do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
schab dobrze wystudzić (wywar można zamrozić i wykorzystać do bigosu, sosu) - schab z szybkowara jest bardzo smaczną do pieczywa wędliną, jest bardzo kruchy, aromatyczny i smakuje wybornie.........Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)