kasza manna 2 szklanki,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki,
jabłka szara reneta 1 kg,
cynamon 1 łyżka,
sok z cytryny 1 łyżka,
cukier 2 łyżki,
masło lub margaryna 250 gram,
puder cukier - ile potrzeba
jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie w misce
tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać połowę suchych, wymieszanych składników, wierzch delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarlotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący - sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz