schab świeży bez kości 1 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
smalec 2 łyżki,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
woda 1,5 szklanki
schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawami i schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara na gorącym smalcu zrumienić schab z każdej strony, dodać ziele angielskie, liść laurowy, p0krojoną cebule i czosnek, podsmażać do zrumienienia cebuli
do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
schab dobrze wystudzić (wywar można zamrozić i wykorzystać do bigosu, sosu) - schab z szybkowara jest bardzo smaczną do pieczywa wędliną, jest bardzo kruchy, aromatyczny i smakuje wybornie.........Smacznego!!!