2.03.2025
Świeży kawałek nie tłustej łopatki, jeśli trzeba to odciąć tłustsze z chrząstką kawałki, nożem ponacinać na płaski kawałek, na wierzch posypać 3/4 opakowania przyprawy, pieprz mielony, natrzeć, zawinąć w rulon i nitką ciasno owijać cały rulon, wierzch natrzeć resztą przyprawy.
W garnku szybkowara stopić smalec, wsypać ziele angielskie i liść laurowy i na rumiano podsmażyć rulon i odkrojone kawałki mięsa z każdej strony.
Do podsmażonego dodać kostkę rosołową, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut, w szybkowarze wystudzić.
Wyjąć mięso na talerz, z rulonu usunąć nitkę (wywar z gotowania dodaję do bigosu lub do woreczka i zamrażam na później), pokroić w cienkie plastry i można jeść - bardzo smaczne domowe mięsko na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
28.02.2025
olej rzepakowy 10 łyżek, sok pomidorowy 1 litr, woda 2 szklanki + mąka pszenna 3 łyżki, opcjonalnie ziemniaki, koperek
Cebulę drobno pokroić do miski, dodać moczoną w wodzie i odciśniętą z wody bułkę, dodać mięso, przyprawy, drobno pokrojoną kapustę, wsypać sos bolognese, mąkę, jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Formować nie za grube kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony.
Do usmażonych kotletów wlać sok pomidorowy (ja mam domowy z działkowych pomidorów) i po zagotowaniu dusić na mniejszym ogniu z 13 minut.
Wodę wymieszać z mąką bez grudek i wlac do sosu, delikatnie wymieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia.
Można podać z ryżem, makaronem, kaszą, ja podałam z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem - oszukane gołąbki na szybki obiad........SMACZNEGO!!!
26.02.2025
Składniki:
tortilla 26 cm 1 opakowanie, brokuł 1 sztuka, cebula 1 sztuka, por zielona część, czosnek 8 ząbków, cukinia mniejsza 1 sztuka, marchew średnia 3 sztuki, pietruszka średnia 1 sztuka, seler mały 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta biała 1/2 bardzo małej główki, olej rzepakowy 12 łyżek, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, ser starty gouda 150 gram, olej rzepakowy do spryskania tortilli
brokuł zagotować i gotować z 3 minuty, wylać na durszlak i pod zimną wodą opłukać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku na blado złoty kolor.
Pozostałe warzywa obrać i na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu zetrzeć i dodać do cebuli.
Doadać paprykę ostrą, kostki rosołowe, zamieszać i pod przykryciem dusić z 15 minut, do smaku posolić jeśli trzeba i wystudzić.
Tortille przekroić na połowę, na każdy kawałek dać porcję warzyw, porcję sera startego, zwijać w rulony.
Sprykać olejem patelnie i rulony, podsmażać z na rumiano z każdej strony - rulony z tortilli są pyszne, jak naleśniki a farsz możemy dać jaki się lubi........SMACZNEGO!!!
16.02.2025
"zero waste" zupa warzywna, wykorzystane pozostałości warzyw😃 marchew ugotowana do innego wykorzystania, ale woda z marchwii do zupy🪔
recipe: 📣📣📣 olej rzepakowy 10 łyżek, marchew 10 sztuk średnie ugotowane osobno i woda do zupy, czosnek 1 główka, cukinia 1 sztuka duża, papryka czerwona 2 sztuki średnie, kucharek 2 łyżki, 1 kostka rosołowa, papryka ostra suszona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól i pieprz mielony do smaku, woda do zupy 3 litry + woda z gotowania marchewki ok 1/2 ltra, kapusta biała 1 mała główka, ziemniaki 8 sztuk średnie- ile potrzeba.
Por, czosnek pokroić drobno, papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę, cukinię opłukać i pokroić na kawałeczki razem ze skórką.
Do garnka z olejem rzepakowym wsypać paprykę, cukinię, por, czosnek, dodać kostkę rosołową, suszoną paprykę ostrą, pieprz ziołowy i podsmażać z 10 minut, na koniec dodać pokrojoną kapustę, wymieszać.
Marchew ugotować w osolonej wodzie z 1 lyżką oleju, ugotowaną wyjąć na talerz, do wody po marchwii dać wszystkie składniki, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować z do miękkości ziemniaków z 20 minut, do smaku przyprawić solą....SMACZNEGO!!!
8.02.2025
smalec 5 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 kubki
Cebulę obrać, pokroić na kawałki, wsypać do rodrabniacza, dodać obrane ząbki czosku i rozdrobnić dobrze.
Płat boczku rozłożyć na płasko i wyłożyć zmiksowaną cebulę, posypać przyprawą, papryką, solą, pieprzem, majerankiem.
Wszystko na boczku rozetrzeć i zwinąć boczek w roladę, mocno obwiązać np sznurkiem lub jak ja, kordonkiem, odstawić do lodówki na 12 godzin.
Do szybkowara dać smalec, ziele i liść, do gorącego smalcu włożyć boczek, z każdej strony pidsmażyć na rumiano, następnie dać kostkę rosołową, wlać wode i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 55 minut, zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, ja robię wieczorem i do rana zostawiam.
Boczek wyjąć z szybkowara, usunąć nitkę, pokroić na plastry, tłuszczyk dać do miseczk, jest smaczne do chlebka - taki boczek to pyszne mięsko domowe na każdą okazję......SMACZNEGO!!!