Składniki:
drożdże suche 1 opakowanie,
mąką tortowa 60 dag,
cukier 1/2 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
aromat waniliowy 3 krople,
jajka 1 sztuka +1 żółtka "M",
palma stopiona 100 gram,
mleko 1,5 szklanki,
marmolada owocowa 250 gram słoik,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do miski wsypać drożdże, mąkę przesianą, szczyptę soli, cukier, wbić 1 jajko + 3 żółtka, aromat waniliowy, palmę stopić i wlać zimne mleko i wlać do miski.
Wyrabiać mocno ręką z 5 minuty do połączenia składników i gdy pokażą się pęcherzyki powietrza, nakryć ręcznikiem i odstawić do 2 godzin do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto parę razy wyrobić i odrywać kawałki ciasta formując placuszki, dać łyżeczkę dżemu i uformować pączki.
Układać na blaszce z piekarnika z papierem do pieczenia, pędzelkiem posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniki na 190C, grzanie góra/dół około 30 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem - pączki z piekarnika są również dobre w smaku, ale przede wszystkim są mniej kaloryczne jak smażone w tłuszczu..........SMACZNEGO!!!
28.04.2024
25.04.2024
Składniki:
mielona łopatka wieprzowa 70 dag,
jajka 1 sztuka "L",
bułka pszenna 1 sztuka do moczenia, w wodzie,
cebula 1 sztuka większa,
kasza manna 3 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna do obtaczania 2 szklanki
woda 2,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, sól 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, koperek 1 pęczek
śmietana 18% 100 gram, mleko 3,2% 1/2 litra, reszta mąki z obtaczania pulpetów, przyprawa w płynie 1 łyżka, makaron - ile potrzeba
Zmieloną łopatkę wieprzową wyrobić dokładnie na kleistą masę z bułką moczoną i odciśniętą z wody, papryką, cebulą posiekaną, kucharkiem, pieprzem mielonym, kaszą manną.
Zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, rozdrobnioną włoszczyzną w rozdrabniaczu, dodać soli, z mielonego formować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do wrzątku, gotować na średnim ogniu po wypłynięciu z 20 minut, pulpety wyjąć z wywaru na talerz.
Mąkę resztę z obtaczania pulpetów, mleko, śmietanę, przyprawę w płynie rózgą wymieszać bez gródek i wlać do wywaru, mieszać do zagotowania, wsypać koperek, wymieszać, włożyć pulpety i zdjąć z ognia.
Makaron jaki się lubi ugotować i podawać z w zupie z pulpetami - zupa z pulpetami jest bardzo smaczna, delikatna z dodatkiem mleka, śmietany i makaronu jest wyjątkowa.........SMACZNEGO!!!
woda 2,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, sól 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, koperek 1 pęczek
śmietana 18% 100 gram, mleko 3,2% 1/2 litra, reszta mąki z obtaczania pulpetów, przyprawa w płynie 1 łyżka, makaron - ile potrzeba
Zmieloną łopatkę wieprzową wyrobić dokładnie na kleistą masę z bułką moczoną i odciśniętą z wody, papryką, cebulą posiekaną, kucharkiem, pieprzem mielonym, kaszą manną.
Zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, rozdrobnioną włoszczyzną w rozdrabniaczu, dodać soli, z mielonego formować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do wrzątku, gotować na średnim ogniu po wypłynięciu z 20 minut, pulpety wyjąć z wywaru na talerz.
Mąkę resztę z obtaczania pulpetów, mleko, śmietanę, przyprawę w płynie rózgą wymieszać bez gródek i wlać do wywaru, mieszać do zagotowania, wsypać koperek, wymieszać, włożyć pulpety i zdjąć z ognia.
Makaron jaki się lubi ugotować i podawać z w zupie z pulpetami - zupa z pulpetami jest bardzo smaczna, delikatna z dodatkiem mleka, śmietany i makaronu jest wyjątkowa.........SMACZNEGO!!!
18.04.2024
Składniki:
ogórki 2,5 kg,
zestaw do kiszenia (koper,chrzan korzeń i liść, czosnek- główki) 1 pęczek,
woda przegotowana 3 litry,
sól kamienna gruba 3,5 łyżki
Ogórki na małosolne wybrała, twarde oi w miarę jednej wielkości, w domu zalałam je w misce z zimną wodą na 30 minut, wodę wylałam i ponownie w zimnej wodzie na 2 godziny.
W tym czasie zagotowałam około 3 litry wody,wlałam do miski, wymieszałam z 3 łyżkami soli kamiennej i do wystudzenia.
Zestaw do kiszenia opłukać pod letnią wodą i włożyć do słoja (mój słój jest do 3 kg ogórków) na dno.
Wodę z ogórków wylać i układać je w słoiku, wlać wodę z solą i nie mocno zakręcić nakrętkę.
Słój z ogórkami zostawić na blacie kuchennym, u mnie po 4 dniach były do jedzenia - poczułam zapach małosolnych w sklepie i mimo,że pora trochę wczesna, to zrobiłam swoje domowe małosolne. Ogórki i zestaw do kiszenia kupiłam na rynku, i po 3-4 dniach ogórki idealne w smaku do jedzenia..............SMACZNEGO!!!
Ogórki na małosolne wybrała, twarde oi w miarę jednej wielkości, w domu zalałam je w misce z zimną wodą na 30 minut, wodę wylałam i ponownie w zimnej wodzie na 2 godziny.
W tym czasie zagotowałam około 3 litry wody,wlałam do miski, wymieszałam z 3 łyżkami soli kamiennej i do wystudzenia.
Zestaw do kiszenia opłukać pod letnią wodą i włożyć do słoja (mój słój jest do 3 kg ogórków) na dno.
Wodę z ogórków wylać i układać je w słoiku, wlać wodę z solą i nie mocno zakręcić nakrętkę.
Słój z ogórkami zostawić na blacie kuchennym, u mnie po 4 dniach były do jedzenia - poczułam zapach małosolnych w sklepie i mimo,że pora trochę wczesna, to zrobiłam swoje domowe małosolne. Ogórki i zestaw do kiszenia kupiłam na rynku, i po 3-4 dniach ogórki idealne w smaku do jedzenia..............SMACZNEGO!!!
16.04.2024
Składniki:
jajka 5 sztuk "M",
palma stopiona letnia 125 gram,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1/2 opakowania,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mąka tortowa 3 szklanki
jabłka 1 kg, cynamon 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier puder do posypania ciasta - ile potrzeba
Do pojemnika dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, wlać stopioną letnią palmę i mikserem utrzeć na nie za gęste ciasto z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce szatkownicy (tarka szatkownica do ogórków, kapusty również do jabłek, gruszek się sprawdzi na cienkie plasterki), wymieszać z cukrem, cynamonem, mąką ziemniaczaną.
Jabłka wyłożyć na wierzch ciasta, wygładzić wierzch, posypać kawałeczkami obranego rabarbaru.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, nie drogie ciasto ucierane, jako baza jest doskonałe do wielu owoców, tutaj jabłka starte na cieniutkie plasterki z dodatkiem rabarbaru to smakowite połączenie..........SMACZNEGO!!!
jabłka 1 kg, cynamon 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier puder do posypania ciasta - ile potrzeba
Do pojemnika dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, wlać stopioną letnią palmę i mikserem utrzeć na nie za gęste ciasto z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce szatkownicy (tarka szatkownica do ogórków, kapusty również do jabłek, gruszek się sprawdzi na cienkie plasterki), wymieszać z cukrem, cynamonem, mąką ziemniaczaną.
Jabłka wyłożyć na wierzch ciasta, wygładzić wierzch, posypać kawałeczkami obranego rabarbaru.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, nie drogie ciasto ucierane, jako baza jest doskonałe do wielu owoców, tutaj jabłka starte na cieniutkie plasterki z dodatkiem rabarbaru to smakowite połączenie..........SMACZNEGO!!!
10.04.2024
Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
palma 1/2 kostki miękka,
mleko 10 łyżek,
mąka tortowa 2 szklanki,
kakao 4 łyżki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
chałwa z kakao baton 200 gram,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
rabarbar 70 dag,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wszystkie składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dać jajka, miękką palmę, cukier, mleko i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach miksera.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do pojemnika, dodać budyń, olejek pomarańczowy i połączyć mikserem z 1/2 minuty.
Do ciasta pokruszyć chałwę z kakao i mikserem wmieszać w ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto dać do formy, na ciasto pokroić obrany rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie.
Ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - wyjątkowe w smaku, konsystencji ciasto kakaowe z chałwą i rabarbarem, doskonała baza ciasta do wielu owoców........SMACZNEGO!!!
Wszystkie składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dać jajka, miękką palmę, cukier, mleko i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach miksera.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do pojemnika, dodać budyń, olejek pomarańczowy i połączyć mikserem z 1/2 minuty.
Do ciasta pokruszyć chałwę z kakao i mikserem wmieszać w ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto dać do formy, na ciasto pokroić obrany rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie.
Ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - wyjątkowe w smaku, konsystencji ciasto kakaowe z chałwą i rabarbarem, doskonała baza ciasta do wielu owoców........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)