2.01.2024
Mielone mięso z wołowiny w misce dobrze ręką wyrobić na kleistą masę z jajkami, posiekaną cebulą, przyprawą do mięsa z wołowiny, pieprzem mielonym, przyprawą w płynie, bułką odciśniętą z wody, mąką pszenną.
Do urządzenia wlać olej, zwilżonymi dłońmi formować z części mięsa nie duże kotleciki i wkładać do misy, zamknąć pokrywę, program pieczenie 160 C, 50 minut, pierwszą część kotlecików smażyć na rumianko po 6 minut z każdej strony.
Usmażone wyjąć na talerz i powtórzyć z reszty mięsa kotleciki i też po 6 minut.
Do usmażonych dodać te pierwsze kotleciki, wlać wodę, zmielone podgrzybki suszone (mielę w młynku do kawy-przeznaczony do takich akcji), dodać ziele angielskie, liść laurowy, zamknąć pokrywę i gotować 20 minut.
Sól do smaku wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do kotlecików, gotować do końca programu, podawać z czym się lubi - kotleciki wołowe w sosie grzybowym są doskonałym dodatkiem do ziemniaków, kaszy, makaronu i na obiad i na kolację...........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ"
26.12.2023
piersi kurczaka 1 pojedyncza, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz młotkowany 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, ząbki czosnku 6 sztuk, masło kilka plasterków
Ziemniaki obrane, opłukane pokroić na 1 cm plastry do misy multicookera, obrane marchewki przekroić wzdłuż na pól i pokroić na 4 cm kawałki do ziemniaków, posypać pieprzem młotkowanym.
Wlać wodę (woda połączy się ze skrobią ziemniaków, piersi, przyprawami i jest a`la sos), zamknąć pokrywę, ustawić na program zupa, gotować 20 minut.
Piersi kurczaka podzielić na mniejsze paski, natrzeć kucharkiem, papryką słodką, pieprzem młotkowanym, dodać plasterki ząbków czosnku i zostawić na talerzu.
Po 20 stu minutach otworzyć urządzenie, zamieszać ziemniaki z marchewką, na wierzchu ułożyć piersi z marynatą, kawałeczki masła, zamknąć urządzenie i gotować dalej 15 minut, przed podaniem można posolić do smaku ziemniaki z marchewką - bardzo łatwy, mało czasochłonny tzw. "jednogarnkowy" obiad.
Dzięki urządzeniu multicooker Philips 4713/40 jest aromatyczny, smaczny obiad, wystarczy tylko raz otworzyć, zamieszać i dodać piersi, zamknąć i pokrótkiej chwili obiad gotowy.........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40
"zobacz TUTAJ" z portalu TRND
"zobacz TUTAJ"
22.12.2023
Kupiłam pokrojoną w plasterki żywiecką i pokroiłam na kostkę, cebulę pokroić na kostkę, ząbki czosnku drobno posiekać, do misy urządzenia wlać olej, wsypać wszystkie pokrojone składniki, zamknąć i ustawić na pieczenie, 160 C, na 50 minut.
Po 10 minutach otworzyć pokrywę, wsypać przyprawy wszystkie, kapustę kiszoną (kupuję na ryneczku mniej kwaśną) drobniej pokrojoną, wlać wodę, dodać koncentrat i zamknąć, gotować dalej 20 minut.
Po tym czasie otworzyć i wszystko drewnianą łyżka lub silikonową wymieszać, temperaturę zmienić na 120 C, zamknąć i gotować do końca ustawionego czasu, gotowy przełożyć do garnka i w chłodnym miejscu zostawić, u mnie poza latem to balkon - multicooker Philips HD4713/40 sprawdzi się do ugotowania bigosu w szybkiej, nie tłustej wersji, i co najważniejsze, nie przypali się na dnie w trakcie gotowania, wystarczy z 3 razy przemieszać w ustawionym czasie gotowania..........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ"
19.12.2023
Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka (białka w osobnym naczyniu od razu ubić na sztywną pianę), cukier, miękkie masło, startą skórkę z cytryny i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy dać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć składniki na gładką masę.
Na koniec dodać ubitą pianę (zawsze pianę do ciast mieszam mikserem na najmniejszych obrotach powolnym ruchem) i pomału na najniższych obrotach mikserem połączyć pianę z masą serową.
Niska forma silikonowa 26 cm, masę serową przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka.
Po wystygnięciu (najlepiej całą noc) formę nakryć dużym talerzem i obrócić, zdjąć formę z sernika, cukier puder w gorącej wodzie wymieszać z sokiem z cytryny na dość rzadki i polać wierzch sernika, przed podaniem posypać kakao wsypanym do drobnego siteczka - sernik pieczony bez spodu jest wyjątkowy delikatny, aksamitny, wilgotny, smakuje wybornie i najlepiej upiec wieczorem i na następny dzień ze smakiem zajadać..........SMACZNEGO!!!
18.12.2023
kapusta ufo 1 sztuka średnia, mielone mięso drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki "M", kucharek 2-3 łyżki, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, sok pomidorowy 250 ml, woda 2 szklanki
wywar + 3 szklanki wody, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, sól do smaku- ile potrzeba
Ryż do gołąbków ugotować w multicooker "zobacz TUTAJ" na programie ryż, wystudzić.
Z kapusty płaskiej ufo wyciąć głąb, opłukać wodą i na talerzu do mikrofali na 800 Wat na 8 minut, ściągać liście i jeśli trzeba, bo dalsze liście twarde to resztę kapusty opłukać i do mikrofali na 5 minut, z liści ściąć gruby nerw.
Do ryżu w dużej misce dać mielone mięso drobiowe, kucharka, paprykę ostrą i słodką, pieprz mielony, jajka i dokładnie ręką wyrobić do połączenia składników.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, zawijać ciasno liście.
Na dnie misy multicookera położyć kilka małych liści, układać gołąbki, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wierzch nakryć resztą liści, wlać sok pomidorowy, wlać wodę.
Zamknąć pokrywę, ustawić program gołąbki i gotować do zakończenia programu, wystudzić.
Gołąbki wyjąć do innego naczynia, pozostały wywar wylać do mniejszego garnka, dolać z 3 szklanki wody, wsypać mąkę, dać śmietanę sól do smaku i mieszać rózgą cały czas do zagotowania i zagęszczenia sosu na większym ogniu gdy się zagęści zdjąć garnek z ognia, podawać z gołąbkami sos - doskonały do polecenia sposób na przygotowanie gołąbków, szybko, łatwo, smacznie, bez przypalenia kapusty na dnie.........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ"