Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 150 gram miękka, mąka tortowa 2 szklanki, kakao 4 łyżki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka z kompotu 1 litr, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, kasza manna 3/4 szklanki cukier puder do posypania - ile potrzeba
Jabłka ugotowane w kompocie dobrze odcedzić na sitku z soku, do jabłek wsypać cukier wanilinowy, kaszę manną, cukier i wymieszać.
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste, gładkie ciasto.
2 keksówki silikonowe, do keksówek wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć jabłka.
Z podanych składników mikserem utrzeć drobną kruszonkę i wysypać na jabłka.
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane kakaowe jest również doskonałą bazą do dużej ilości jabłek i jest coś jak szarlotka........SMACZNEGO!!!