Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier trzcinowy 1/2 szklanki, margaryna miękka 15 dag, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka z kompotu 1 litr, cukier trzcinowy 1 łyżka, syrop malinowy 6 łyżek, kasza manna 1/2 szklanki
galaretka malinowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, miękka margaryna, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, łyżką wygładzić wierzch ciasta.
Jabłka ugotowane w kompocie odcedzić z soku na sitku, do jabłek dodać cukier, kaszę manną, wlać sok malinowy, wymieszać, jabłka wyłożyć na ciasto.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50-55 minut, dobrze ciasto w formie wystudzić.
Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i prawie stężałą wylać na wystudzone ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne delikatne ciasto ucierane z nadzieniem jabłek z kompotu i galaretką, ciasto jest tak smaczne, że szybko znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz