ryż woreczek 100 gram, papryka średnia 6 sztuk, marchew większa 2 sztuki, cebula średnia 1 sztuka, por mniejszy 1 sztuka, seler mały 1 sztuka, czosnek 8 ząbków,v olej rzepakowy 1/4 szklanki, kostka rosołowa 1 sztuka,v pieprz ziołowy 3/4 łyżeczki, sól 1 łyżeczka,v papryka ostra 1 łyżeczka, tarta bułka 2 łyżki, ser starty żółty 20 dag, olej do posmarowania papryk - ile potrzeba
Ryż gotować w osolonej wodzie 15 minut, wyjąć ugotowany z wody i dobrze odsączyć.
Na gorącym oleju podsmażyć pokrojona drobno cebulę, dodać starte na grubszych oczkach marchew, seler, drobno pokrojoy por, wyciśnięte z praski ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą i wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu z 15 minut, wystudzić.
Do warzyw dać ugotowany ryż, tartą bułkę i dobrze wymieszać.
Papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć miąższ, opłukać, wytrzeć do sucha, każdą połówkę papryki po całości posmarować olejem.
Papryki napełniać farszem, układać w foremce, piec w airfryer na 195 C, 25 minut, następnie posypać startym serem i piec 5 minut - smakują i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz