recipe:📣📣📣papryka 5 kg, usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki i dobrze opłukać, wsypać do szybkowara (9 litrowy), wlać 2 szklanki wody, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, gdy ciśnienie opadnie papryki układać do wyparzonych słoików🌶🆗
Marynata: wodę z gotowania papryki wlać do garnka, dolać 2 szklanki wody, olej rzepakowy 1,5 szklanki, ocet 10% 3/4 szklanki, wsypać 1 szklankę cukru, 2 łyżki soli, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 1 łyżka gorczycy, ziele angielskie 6 sztuk, pokruszone liście laurowe 4 sztuki i wszystko gotować z 10 minut na mniejszym ogniu🌶🆗
Gorącą marynatę wlać do słoików do pełna, mocno zakręcić, w garnku na dno dać ściereczkę kuchenną, postawić słoiki w garnku na zakrętkach, wlać wody do 3/4 zakrycia słoików i po zagotowaniu, pasteryzować z 10 minut na średnim ogniu🌶🆗
Słoiki wyjąć z garnka i zakrętkami u góry stawiać, wystudzone schować w ciemne miejsce, u mnie spiżarnia w piwnicy🌶🆗
Pyszna papryka na zimowe dni do kanapek, surówek, zakąski........SMACZNEGO!!!🌶🆗
#szybkowar #papryka #homemade #recipe #paprika #presurecooker #lifestyle #paprykamarynowana #domoweprzetwory #homemadecooking #wmojejkuchnilubie #4f4 #foryou #tastyfood #paprikas
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz