drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka roztrzepane 3 sztuki "L", mleko 3,2% 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 55 dag, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie
jabłka kwaskowate 10 sztuk średnie
Do miski składniki wkładać wg podanej kolejności, temperatura pokojowa = NIE MIESZAĆ! tylko nakryć miskę talerzem zostawić na blacie kuchennym na 6 godzin.
Po tym czasie drewnianą łyżką wszystko dobrze wyrobić, mieszać.
Forma 25x30 z papierem do pieczenia i 1 silikonowa 22 cm, do foremek wyłożyć ciasto.
Obrane jabłka pokroić na połowę każdą połówkę pokroić na połowę.
Na ciasto rozłożyć jabłka, wcisnąć w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika na 190C, grzanie góra-dół i piec 55 minut, do suchego patyczka i zostawić na 30 minut - nie zamykac piekarnika.
Wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem - ciasto jest łatwe, bez wyrabiania, jest kekkie, wilgotne.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz