pieczarki 50 dag,
cebula 2 sztuki średnie,
masło klarowane 1 łyżka,
kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka,
woda 3 szklanki,
natka pieruszki posiekana 1/2 pęczka,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
pieprz mieliny 3/4 łyżeczki,
sól 1-2 łyżeczki,
śmietana 18% 100 gram,
mąka pszenna 4 łyżki,
woda 1 szklanka
Świeże pieczarki opłukać, obrać ze skórki i włożyć do rozdrabniacza i zmiksować.
Cebule drobno pokroić w kostkę i na maśle klarowanym podsmażyć na złocisty kolor, wsypać zmiksowane pieczarki, dodać kostkę grzybową,podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać.
Wlać wodę, dodać posiekaną natkę pietruszki (mam z działki zamrożoną), mielony pieprz, sól, przyprawę w płynie i gotować na średnim ogniu z 6 minut.Śmietanę, mąkę, wodę wymieszać bez grudek i wlać do pieczarek mieszając do zagęszczenia sosu i gotowe, podałam z mielonym kotletem, marchewką z groszkiem i ziemniakami - ten sos jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych, jarskich, warzywnych, klusek, makaronów, kasz.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz