Ryż w woreczkach ugotować na kleisty 20 minut, woreczki wyjąć, odsączyć z wody i wystudzić.
Opłukaną cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać 1/2 łyżeczki soli i wymieszać, zostawić na 15 minut, nabrać do ręki porcję cukinii i mocno odcisnąć z wody, wsypać do miski, dodać pokrojoną drobno cebulę.
Dodać jajka, przyprawy, mąki obie i dodać wystudzony kleisty ryż z woreczków, wszystko dokładnie wymieszać.
Od razu formować kotlety z 2 cm grubości, układać w foremce silikonowej 22 cm, lekko z góry je spłaszczyć i spryskać odrobiną oleju każdy kotlet.
Airfryer ustawić na 200Cm 13 minut, włożyć do kosza foremkę, zamknąć kosz i włączyć, po 13 minutach po sygnale kotlety obrócić na drugą stronę i dalej w 200C, 8 minut.
Zielony ogórek zetrzeć na tarce, wycisnąć 2 ząbki czosnku z praski, dodać do smaku cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wlać jogurt 330 ml i dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać, i jest sos do kotletów - kotlety podawać z sosem ogórkowym, najlepiej smakują wystudzone........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz