Składniki:
papryka średnia 9 sztuk,
olej rzepakowy do opryskania - ile potrzeba,
ryż mix 2 woreczki,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
przyprawa pikantna 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka "M",
tarta bułka 5 łyżek,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
ser żółty - ile potrzeba
Papryki przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, odciąć szypułki, opłukać.
Ryż mix z dodatkami, woreczki włożyć do garnka, zalać wodą i po zagotowaniu gotować 15 minut, odcedzić z wody, wysypać z woreczków do miski.
Na 4 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, na złocisto, dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki, usmażyć do opdparowania wody.
Wystudzone pieczarki dodać do ryżu, wsypać przyprawę, sól, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, tartą bułkę, wymieszać dokładnie.
Taca do pizzy pasująca do tego modelu airfryera u mnie się sprawdza bardziej od kosza, zwłaszcza przy pieczeniu takich grzanek, ciast, zapiekanek w silikonowych foremkach, doskonale łatwo i bez oparzenia rąk zsuwa się z tacy na talerz i szczerze polecam taki trik z tacą do pizzy.
Papryki spryskać z obu stron olejem, włożyć do formy silikonowej i do airfryera, ustawić na 200C, 8 minut, po tym czasie otworzyć, szybko napełnić ryżem i piec dalej w 200C 13 minut, po tym czasie położyć plasterki sera żółtego i w 200C, 2 minuty, tak przygotowałam w sumie 3 foremki silikonowe 22 cm
- podać na ciepło na obiad, kolację, również smakują wystudzone do podjadania.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz