jabłka kwaskowate 2 kg + 5 łyżek wody + 4 łyżki cukru + 1 opakowanie kisiel cytrynowy
jajka 5 sztuk "L",
cukier 3/3 szklanki,
palma miękka 3/4 kostki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Obrane jabłka ze skórki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do garnka, następnie wlać 5 łyżek wody, zagotować, dodać cukier i na średnim ogniu mieszając gotować do miękkości jabłek, wystudzone jabłka wymieszać z kisielem cytrynowym.
Składniki temperatura pokojowa= jajka, cukier, palmę, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na dużych obrotach.
Dwie foremki 22 cm i 15x15 z papierem do pieczenia (lub 1 forma np 26 cm), połowę ciasta wyłożyć do formy, na ciasto wyłożyć jabłka, delikatnie wygładzić wierzch i rozsmarować resztę ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczna, łatwa i szybka szarlotka z ucieranego ciasta, z dodatkiem duszonych jabłek jest wyśmienita.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz