Składniki:
kapusta czerwona 1 główka średnia,
cebula 1 sztuka większa,
woda wrząca 1,5-2 litry,
cukier 3 łyżki,
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
cynamon 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
ocet winny 1 łyżka
Czerwoną kapustę średniej wielkości dość drobno pokroić do miski, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, wlać do zakrycia kapusty wrzącej wody z czajnika, wymieszać i zostawić na 10 minut.
Po tym czasie kapustę z miski odlać na durszlak aby woda dobrze odciekła i wsypać z powrotem do czystej miski.
Do kapusty wsypać cukier, sól, pieprz mielony czarny, cynamon, wlać olej rzepakowy, ocet winny i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na 30 minut aby smaki się przegryzły i można surówkę jeść - surówka ze sparzonej kapusty na słodko - kwaśno jest bardzo smaczna, smakuje do dań obiadowych ale też np do domowego kebabu czy innych kanapek.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz