Składniki:
żołądki z kurczaka 1 kg,
woda do szybkowara 1,5 litra,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
kostka rosołowa 2 sztuki
seler kawałek, pietruszka 1 korzeń, marchew 3 sztuki większe, por mały,
sól do smaku,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
przyprawa do flaków 1/2 opakowania
margaryna 100 gram,
mąka pszenna 3 łyżki,
kurkuma 2 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki
Świeże żołądki z kurczaka oczyścić z błonek, skórki grubszej, dobrze je opłukać i w garnku w nie dużej ilości zagotować, wylać na durszlak, opłukać i znowu do garnka wsypać i ponownie zagotować, wylać, opłukać, można powtórzyć 3 razy.
Z durszlaka żołądki dać do szybkowara, wlać 1,5 litra wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować w szybkowarze 40 minut, po spuszczeniu ciśnienia żołądki wlać na durszlak postawionym na misce, wywar do flaczków.
Ostudzone żołądki pokroić nożyczkami kuchennymi na paski do garnka jak flaki tradycyjne.
Wlać wywar z miski, dodać przyprawę do flaków, starte warzywa, sól, pieprz mielony, gotować do miękkości warzyw.
Na patelni roztopić margarynę lub palmę (margaryna lub palma najlepiej się nadaje na zasmażkę, nie smalec, masło, olej do flaczków), dodać mąkę pszenną, kurkumę i mieszać do połączenia składników, wlać od razu do flaczków i mieszać do zagęszczenia zupy i zdjąć z ognia.
Teraz wsypać majeranek zamieszać, odstawić na około 1 godzinę, nabiorą lepszego smaku - bardzo smaczne, mięciutkie, aromatyczne żołądki z kurczaka a`la flaczki, są doskonałe z pieczywem na kolację czy na obiad, gotowane w szybkowarze są szybko mięciutkie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz