Składniki:
jajka 4 sztuki "M",
cukier 2 łyżki,
sól 1 płaska łyżeczka,
mąka tortowa 3,5 szklanki,
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 2 szklanki,
olej rzepakowy 8 łyżek
jabłka 8 sztuk większe,
woda 1/2 szklanki,
cukier 3 łyżki,
twaróg śmietankowy 200 gram,
cukier wanilinowy1 opakowanie,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko, wodę gazowaną, olej i wszystko mikserem utrzeć na dość lejące ciasto, jeśli trzeba to dosypać mąki lub dolać mleko, odstawić na 1 godzinę na blat kuchenny, przykryć talerzem.
Jabłka obrane ze skórki pokroić na kawałeczki do garnka, wlać 1,2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować mieszając do odparowania wody, wystudzić.
Do zimnych jabłek dodać twaróg śmietankowy, cukier wanilinowy i łyżką połączyć składniki.
Na rozgrzanej patelni naleśnikarce 22 cm smażyć z każdej strony złociste naleśniki, odkładać na talerz.
Każdy naleśnik posmarować farszem, naleśnik złożyć na pół i zwiną w rulon, posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszne, delikatne, mięciutkie naleśniki z farszem z jabłek prażonych z twarogiem, idealne na każdy posiłek czy deser..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz