Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1/2 szklanki,
cukier 1 łyżka,
mąka tortowa 1 łyżka
jajka 3 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
skórka z 1 cytryny dużej,
palma 12,5 dag stopiona letnia,
mleko letnie 1,3/4 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
jabłka 7 sztuk większe
cukier 3/4 szklanki,
mąka krupczatka 1 szklanka,
mąka tortowa 1 szklanka,
palma miękka 12,5 dag,
olej rzepakowy 2 - 3 łyżki
cukier puder 1 szklanka,
gorąca woda 2-3 łyżki
Świeże drożdże w misce dobrze rózgą wymieszać z cukrem, mąką, letnim mlekiem, nakryć talerzem miskę i zostawić na 20 minut na blacie kuchennym bez przeciągów.
Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę mąki, cukru, startą skórkę z wyparzonej cytryny, resztę mleka letniego, stopioną palmę, wbić jajka i ciasto dobrze wyrobić do puszczania pęcherzyków powietrza.
Miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę na blacie kuchennym.
Forma 35x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte łyżką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, obrane jabłka ze skórki pokroić na grubsze kawałki i powciskać w ciasto.
Z podanych składników mikserem zrobić sypką kruszonkę i rozsypać ją na jabłkach.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra-dół do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za gęsty lukier i polać nim kruszonkę, zostawić do wystudzenia ciasta w formie - pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek z kruszonką i delikatnym lukrem, idealne na każdą okazję..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz