Składniki:
jajka 6 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
masło miękkie 100 gram,
twaróg naturalny z wiaderka 1 kg,
jogurt wiśniowy z kawałkami owoców 220 gram - 4 sztuki,
jogurt brzoskwiniowy z kawałkami owoców 220 gram - 4 sztuki,
kasza manna 5 łyżek,
budyń waniliowy 2 opakowania,
herbatniki 200 gram,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= twaróg, jogurty wyjąć z lodówki na kilka godzin, aby miały temperaturę pokojową.
Do miski dodać jajka, cukier, sok z cytryny i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach, dodać miękkie masło i utrzeć z 1 minutę.
Do masy dodać twaróg, jogurty, wsypać kaszę manną, budyń waniliowy i mikserem połączyć składniki ale nie za długo.
Forma keksowa 35 cm z papierem do pieczenia, na dnie poukładać podwójną warstwę herbatników, wylać masę serową na herbatniki.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, następnie na termoobiegu w 160C z 10 -15 minut do suchego patyczka w środku sernika, zostawić na całą noc w formie w chłodnym miejscu do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - miałam 1 wiaderko sera naturalnego i 8 jogurtów z kawałkami owoców, więc wykorzystałam do upieczenia sernika, który był smaczny, wilgotny, delikatny, jogurtom kończył się termin, więc się nie zmarnowały..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz