Składniki:
jabłka kwaskowate 2 kg + cukier 1 szklanka + woda 1 szklanka + cynamon 1 łyżeczka + kisiel żurawinowy 1 opakowanie
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
palma miękka 250 gram,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
kakao 4 łyżki
lukier cytrynowy 1 opakowanie + kakao do posypania- ile potrzeba
Składniki o pokojowej temperaturze= kwaskowate jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki do garnka, dodać cukier, cynamon, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać, na koniec wsypać kisiel z torebki i szybko wymieszać, gdy się zagęści to garnek zdjąć z ognia i wystudzić.
Do pojemnika wbić jajka, dodać miękką palmę, cukier, mikserem połączyć składniki na grudkowatą masę.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładką masę.
Do masy wsypać kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy rozsmarować łyżką z 3/4 ciasta.
Na ciasto wyłożyć jabłka kisielowe, na jabłkach rozsmarować resztę ciasta, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 min ut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić.
Lukier cytrynowy roztopić w mikrofali i rozsmarować na zimnym cieście, posypać kakao - najlepsza wersja ciasta kakaowego z dużą ilości jabłek z kisielem, ciasto jest bardzo lekkie, aromatyczne, delikatne..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz