Składniki:
mielona łopatka wieprzowa 70 dag,
bułka pszenna 1 sztuka + zimna woda do moczenia,
jajka 2 sztuki "M",
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
śmietana gęsta 12% 100 gram,
czosnek niedźwiedzi suszony 4 łyżeczki,
tarta bułka 4 łyżki,
mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba,
smalec 1/4 kostki
Do mielonej łopatki dodać posiekaną cebulę, jajka, kucharka, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, gęstą śmietanę, tartą bułkę i bułkę wymoczoną w wodzie i z wody odciśniętą, wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Na patelni mocno rozgrzać/stopić smalec.
Formować nie duże i nie grube kotlety dłońmi zwilżonymi w wodzie, kotlety obtaczać w mące i kłaść na smalec, na rumiano z każdej strony smażyć na średnim ogniu.
Patelnię nakryć przykrywką lub talerzem i na małym ogniu dusić z 10 minut, w połowie czasu obrócić kotlety na patelni i dalej przykryć.
Gotowe kotlety przełożyć z patelni na talerz, smakują na ciepły obiad lub na zimno do pieczywa - bardzo smaczne, soczyste, pulchne kotlety mielone z łopatki z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, dzięki śmietanie kotlety nie są suche.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz