Składniki:
mielone mięso z indyka 70 dag,
jajka 2 sztuki "M",
cebula 1 sztuka średnia,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
przyprawa w płynie 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
makaron nitki ugotowany 1 szklanka,
bułka tarta 3/4 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki - do obtaczania,
smalec 1/2 kostki
Świeże mielone mięso z indyka dać do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą, makaron nitki (z dnia poprzedniego zostało trochę), kucharka, paprykę słodką i ostrą, pieprz mielony, przyprawę w płynie, jajka.
Wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę z 3 minuty.
Zwilżonymi dłońmi formować kotlety nie za grube i nie za duże, obtaczać każdy w mące pszennej.
Smażyć na gorącym smalcu na rumiano z każdej strony, na koniec nakryć kotlety pokrywką i dusić na średnim ogniu z 5 minut, raz je obrócić, zdjąć z ognia - kotlety mielone drobiowe z indyka i z dodatkiem makaronu nitki są bardzo delikatne, soczyste, smakują doskonale i na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz