Składniki:
farsz ruski: ziemniaki 1/2 kg ugotowane w osolonej wodzie,
twaróg śmietankowy 25 dag,
cebula duża + masło 1/4 kostki + papryka ostra 1 łyżeczka + sól 1 łyżeczka,
majeranek 3 łyżki
ciasto na pierogi: mąka tortowa 70 dag,
masło 1 łyżka,
sól 2 łyżeczki,
woda gorąca 350-400 ml,
mąka do podsypania blatu - ile potrzeba
Cebulkę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć z papryką ostrą, solą (1/4 część cebulki zostawić na patelni), cebulę wsypać do miski i wystudzić.
Ziemniaki ugotowane i twaróg w prasce do ziemniaków przecisnąć, dodać majeranek, pieprz mielony i wszystko dobrze wymieszać.
Mąkę tortową wsypać do miski, dodać masło, sól, wlać gorącej wody i wyrobić sprężyste ciasto.
Z porcji ciasta na blacie posypanym mąką rozwałkować cienki placek, szklanką wykrawać placki.
Na każdy placek na środku nakładać łyżeczką porcję farszu.
Placek złożyć na pół i lepić brzegi pierogów.
Wsypać do wrzącej, osolonej wody porcje pierogów i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2 minuty, cedzakiem pierogi wyjmować z garnka na talerz.
Do patelni z resztą cebulki dodać 1/2 kostki masła i stopić, na sam koniec dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu natkę pietruszki 1/2 pęczka i polać pierogi na talerzu - ciasto na pierogi jest z dodatkiem masła, ciasto jest delikatne, miękkie i z farszem ruskim smakuje doskonale.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz