Składniki:
podgrzybki suszone zmielone 3/4 szklanki,
woda 2 litry,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 4 sztuki,
kostka rosołowa grzybowa 2 sztuki
mielona łopatka 70 dag,
jajka 2 sztuki "M",
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
cebula rozdrobniona 1 sztuka średnia,
bułka pszenna 2 sztuki,
kasza manna 4 łyżki,
mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba
śmietana 12% 200 gram,
mleko 3,2% 3 szklanki,
mąka pszenna 3 łyżki,
koperek 1 pęczek
W garnku zagotować wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wsypać zmielone suszone podgrzybki, gotować 35 minut na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce.
Świeże mielone mięso łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać na kleistą masę z kucharkiem, jajkami, rozdrobnioną w rozdrabniaczu cebulą, pieprzem mielonym bułkami moczonymi w wodzie i z wody odciśniętymi, kaszą manną.
Formować zwilżonymi dłońmi nie duże pulpety, obtaczać je w mące pszennej (mąkę mam w woreczku i nie sypie się na blat) z każdej strony.
Wkładać pulpety do wywaru grzybowego, po wypłynięciu na wierzch gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.
Wymieszać z mąką śmietanę, mleko i wlać do wywaru, gotować mieszając do zagęszczenia sosu.
Na koniec dodać koperek, miałam zamrożony, wymieszać, podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - zawsze mam zmielone podgrzybki suszone w słoikach z liściem laurowym (chroni przed ewentualnymi robaczkami), są doskonałym dodatkiem do sosów, zup, bigosu, czy innych potraw, pulpety są smaczne w tym sosie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz