Składniki:
jajka 10 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
palma 250 gram miękka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
kakao 3 łyżki,
gruszki 8 sztuk miękkie, średnie,
puder cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżka,
gorąca woda 4-5 łyżek
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto.
Keksówka silikonowa 22 cm i foremka silikonowa (do pracy męża), ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić wierzch i delikatnie wcisnąć nie za głęboko połówki gruszek bez ogonków.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić.
Do pojemnika wsypać puder cukier, dać sok z cytryny i gorącą wodę, wymieszać na gładki i nie mocno gęsty lukier, polać nim po wierzchu ciasta - wyjątkowo smaczne ciasto ucierane kakaowe z gruszkami i lukrem, ciasto jest jest puszyste, aromatyczne, wilgotne, doskonałe na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz