Składniki:
podudzia kurczaka bez kości 5 sztuk,
papryka ostra i sól - ile potrzeba,
słonina wędzona 100 gram,
mąka pszenna 4 łyżki,
olej rzepakowy 10 łyżek,
cebula 1 sztuka średnia,
ząbki czosnku 3 sztuki,
pieczarki 50 dag,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 4 szklanki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna 2 łyżki + śmietana 100 gram + woda 1/2 szklanki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Opłukać mięso pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde podudzie położyć na desce, posypać papryką ostrą, solą, nakryć woreczkiem i kłykciami palców rozbić nie za mocno, na mięsko położyć małe plasterki wędzonej słoniny i zawinąć roladki, spiąć wykałaczką.
Roladki obsypać mąką pszenną i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony.
Podsmażone roladki wyjąć na talerz, do tłuszczu wsypać drobno pokrojoną cebulę i pokrojone ząbki czosnku i na złocisto podsmażyć.
Do cebuli wsypać pokrojone cienko pieczarki, podsmażyć z 3 minuty na większym ogniu, parę razy zamieszać.
Do pieczarek włożyć roladki, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i gotować na średnim ogniu z 20 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki - podudzia kurczaka bez kości sprawdziły się jako roladki, są delikatne, szybko miękkie, w sosie pieczarkowym smakują doskonale, można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz