Składniki:
brzoskwinie 8 sztuki duże,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
kasza manna 5 łyżek,
budyń waniliowy 2 opakowania,
twaróg naturalny 1 kg wiaderko,
mascarpone 250 gram,
śmietana 18% 200 gram,
ciastka kruche 300 gram + 4 markizy kakaowe duże
Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej= opłukane brzoskwinie wypestkować, pokroić na kawałeczki do miski, dodać kisiel i wymieszać, zostawić.
Do miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier wanilinowy (z białek od razu ubić pianę na sztywno), mikserem po białkach utrzeć do białości masę jajeczną z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg z wiaderka, mascarpone, śmietanę, budyń waniliowy, kaszę manną i tylko krótko połączyć mikserem składniki.
Dodać ubitą pianę i mikserem na małych obrotach połączyć z masą serową.
Forma silikonowa 25x25 cm i 2 keksówki 22 cm (taki sernik lepiej upiec w mniejszych formach, środek będzie upieczony), na dnie formy wyłożyć brzoskwinie, przycisnąć je do dna, na wierzchu układać herbatniki lub ciastka kruche.
Wylać masę serową na ciastka i wygładzić wierzch masy serowej.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu z 8 minut na 160C, w formie sernik dobrze wystudzić i do lodówki, aby kisiel z brzoskwiniami zastygł.
Brzegi formy poruszać, nakryć talerzem i odwrócić, po chwili forma lekko zejdzie z sernika.
Sernik trzymać a w chłodnym miejscu, ale długo stać nie będzie, bo szybko znika z talerza - kolejny "odwrócony" sernik, tym razem z mascarpone i brzoskwiniami, sernik jest lekki, bez tłuszczu..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz