Składniki:
ryż sypany 3 szklanki,
mielone mięso drobiowe 80 dag,
papryka słodka 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 2 łyżeczki,
kucharek 3 łyżki,
kapusta nie za twarda 1 główka duża,
pomidory dojrzałe, miękkie 1 kg,
woda 1,5 szklanki,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki
Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem jak najgłębiej głąb, główkę włożyć do wrzątku 3 litry, gotować chwilę i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko nożykiem gruby nerw, w tej wodzie po parzeniu kapusty ugotować ryż (ryżu gotuję więcej, aby po nafaszerowaniu gołąbków z reszty farszu zrobić kotlety ryżowe,
"zobacz TUTAJ"
), w razie potrzeby dolać wody do gotowania ryżu.
Mięso mielone drobiowe w misce dobrze wyrobić z ryżem ugotowanym, jajkiem, papryką słodką, ostrą papryką, pieprzem mielonym, kucharkiem.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, brzeg i kapusty złożyć do środka i ciasno zawijać rulony.
Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (chroni przed przypaleniem do dna kapusty), na sitku układać gołąbki.
Umyte, miękkie, dojrzałe pomidory razem ze skórką w dzbanku blendera zmiksować i wlać na gołąbki, dolać wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować z 40 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze (gotuję wieczorem i do rana zostawiam do wystygnięcia, gołąbki zimne dobrze się wyjmują - ciepłe się rozlecą ) szybkowar zostawić otwarty, z wywaru można przygotować sos - nasze jedne z ulubionych gołąbków z farszem drobiowym z ryżem i gotowane w świeżych , zmiksowanych pomidorach, idealne na ciepło ale też i na zimno.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz