Składniki:
ciasto jasne: jajka 6 sztuk "M",
palma miękka 250 gram,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
truskawki 70 dag
ciasto ciemne: mąka tortowa 3 szklanki,
kakao 4 łyżki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki,
olej rzepakowy około 1/2 szklanki
lukier: cukier puder 1,5 szklanki,
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki,
woda gorąca 3 łyżki
Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.
3 keksówki silikonowe 20 cm lub 1 forma 30,25 cm (ja wolę piec w mniejszych, truskawki puszczą sok i jest dobrze upieczone, w dużej zdarzał się zakalec), ciasto dodać do foremek, wygładzić wierzch i poukładać połówki truskawek.
Do pojemnika po cieście wsypać cukier, kakao, mąkę, aromat migdałowy, wlać olej i mikserem utrzeć na mokre, grudkowate ciasto.
Ciasto ciemne wysypać na truskawki, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, w formach ciasta wystudzić.
Z podanych składników wymieszać lukier i polać na ciasto, zostawić do zastygnięcia - bardzo smaczne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z truskawkami i kruchym wierzchem z lukrem z nutą migdałową.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz