Składniki:
ciasto: jajka 4 sztuki "L",
cukier 1/2 szklanki,
palma 12,5 dag miękka,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki
sernik: jajka 3 sztuki "L",
budyń waniliowy 1 opakowanie,
jogurt gęsty naturalny 380 gram,
twaróg śmietankowy tłusty 50 dag,
cukier 3/4 szklanki,
borówki 300 gram,
cukier puder- do posypania
Wszystkie składniki temperatura pokojowa= jajka, cukier, miękka palma dodać do pojemnika i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach - masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.
Do pojemnika dodać jajka, cukier, budyń waniliowy, twaróg śmietankowy tłusty (nie trzeba mielić twarogu takiego), cukier wanilinowy, jogurt gęsty i mikserem utrzeć na gładką masę.
Masę serową wylać na ciemne ciasto, wygładzić c wierzch masy serowej.
Opłukane i osuszone borówki rozsypać na masie serowej.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu 150C z 10 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonałe ciasto ucierane kakaowe z masa serowa i borówkami, ciasto jest smaczne, lekkie i smakuje wybornie........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz