Składniki:
biodrówka 2 sztuki większe,
olej rzepakowy 12 łyżek,
przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania,
mąka pszenna do obtaczania 1/2 szklanki,
kapusta 1 główka średnia,
papryka 2 sztuki średnie,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
woda 1-2 szklanki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Z biodrówki wyciąć kość, mięso pokroić na większe kawałki, , natrzeć przyprawą do wieprzowiny, obsypać mąką i na gorącym oleju mocno je zrumienić-usmażyć z każdej strony.
Kapustę pokroić nie za cienko, wsypać do miski i zalać wrzątkiem na 2 minuty, wodę wylać i kapustę dodać do żeberek.
Dodać drobno pokrojoną paprykę, dodać soli, pieprz mielony, wlać 1 szklankę wody , wymieszać.
Pod przykryciem dusić z 35 minut, do miękkości mięsa na średnim ogniu, jeśli trzeba to dolać jeszcze trochę wody, na koniec wsypać posiekaną pietruszkę, podawać z czym się lubi - biodrówka mocno usmażona i duszona w młodej kapuście z papryką jest doskonałym daniem i na obiad i na kolację...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz