Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 55 dag,
sól 1 szczypta,
mleko 1,5 szklanki,
palma 100 gram stopiona,
aromat waniliowy 4 krople,
jajka 3 sztuki "L",
rabarbar 5 łodyg
kruszonka: cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
palna 100 gram miękka,
olej rzepakowy 3-4 łyżki
Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki i 1`/2 szklanki letniego mleka, zostawić na 30 minut pod przykryciem.
Palmę stopić w garnuszku, wlać zimne mleko i jest gotowe do ciasta bez studzenia, do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, aromat waniliowy, wlać mleko z palmą i hakiem robota wyrabiać około 6 minut na niezbyt gęste ciasto.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, rabarbar obrać i po0kroić na kawałeczki, wysypać na ciasto.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 -60 minut, w formie ciasto wystudzić - doskonałe ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonka z dodatkiem oleju rzepakowego jest delikatniejsza, nie za mocno chrupiąca........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz