Składniki:
mielone z indyka 70 dag,
bułka tarta 3/4 szklanki,
kasza manna 2 łyżki,
woda 1/2 szklanki,
jajka 1 sztuka "L",
kucharek 1,5 łyżki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
cebula 1 sztuka mała,
mąka pszenna 1 szklanka- do obtaczania
woda 3 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
ziemniaki 5 sztuk,
fasolka zielona mrożona 1 opakowanie,
kalafior 1 mały,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
sól 1 -2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
natka pietruszki 1 pęczek
Mielone mięso z indyka dobrze ręką wyrobić z jakiem, kaszą manną, bułką tartą, cebulą drobno pokrojoną, kucharkiem, pieprzem mielonym, formować małe klopsiki i obtaczać w mące pszennej.
Kotleciki wkładać do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim, po wypłynięciu gotować z 15 minut, ugotowane wyjąć na talerz.
Do wywaru wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, pokrojony kalafior, fasolkę zieloną mrożoną, pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować z 30 minut na średnim ogniu, dodać sól, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, natkę pietruszki posiekaną, zupę podawać z klopsikami - klopsiki z indyka są doskonałą bazą do przygotowania wywaru do zupy z warzyw, warzywa dodajemy jakie lubimy........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz