Składniki:
kalafior 1 sztuka średnia,
woda 3 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kurczak 1/2 sztuki nie duży,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kucharek 2 łyżki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek
mąka 10 łyżek,
jajka 4 sztuki "L",
sól 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka
Połówkę kurczaka gotować w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim z 35 minut, następnie dodać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojony kalafior, kucharka, pieprz ziołowy i gotować z 15 minut, ugotowany kurczak wyjąć z zupy na talerz.
Jajka, mąkę trzepaczką wymieszać na gładkie ciasto.
Wsypać paprykę ostrą, sól i wymieszać.
Ciasto na lane kluski ma mieć nie za gęstą konsystencję.
Łyżkę maczać w gorącej zupie i z pojemnika dodawać do zupy, gotować z 2 minuty, co jakiś czas zamieszać.
Na koniec wsypać koperek, zupa najlepiej smakuje po 30 minutach po ugotowaniu, nabiera smaku - zupa kalafiorowa na kurczaku jest bardzo lekka, aromatyczna i z lanymi kluskami idealnie smakuje..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz