Składniki:
kalafior 1 duży,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
tarta bułka 1 szklanka,
kucharek 1 łyżeczka,
papryka ostra 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Świeży, duży kalafior ugotować w osolonej lekko wodzie na "al dente", po ugotowaniu wylać na durszlak do odcieknięcia wody.
Kalafior przełożyć do garnka i tłuczkiem do ziemniaków utłuc, ale nie za mocno, mają być grudki.
Wsypać paprykę ostrą, kucharka, mąkę ziemniaczaną, tartą bułkę i wszystko ręką wyrobić do połączenia składników, od razu smażyć.
Formować nie duże i nie grube kotleciki i smażyć na gorącym oleju na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, podawać z surówkami lub sosami jakie się lubi - kotleciki z kalafiora są bardzo łatwe, szybkie, smaczne i smakują idealnie również na zimno jak i na ciepło.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz