Składniki:
kiszona kapusta 1kg,
kminek 2 łyżeczki,
ziele angielskie 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
cukier 2 łyżki,
olej rzepakowy 3 łyżki
boczek świeży 15 dag,
boczek wędzony 15 dag,
olej rzepakowy 2 łyżki,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 3 sztuki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka
ziemniaki 1,2 kg + woda 2 szklanki do blendera,
mąka pszenna 12-15 łyżek,
kminek 2 łyżeczki,
jajko 1 sztuka "M"
woda do gotowania 3 litry,
olej rzepakowy 3 łyżki,
sól 1 łyżka
Kiszoną kapustę nie za kwaśną drobniej pokroić, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, wsypać kminek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać olej (kapusta szybciej będzie miękka) i gotować bez przykrycia (woda odparuje, gdy za dużo zostanie to odlać) z 40 minut.
W garnku podsmażyć na oleju pokrojony boczek wędzony i świeży, pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, sól, pieprz mielony, do garnka wsypać ugotowaną kapustę z małą ilością płynu, wymieszać i zagotować, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Ziemniaki obrane pokroić do dzbanka blendera, wlać wodę i mocno zmiksować, duże nylonowe drobne sitko postawić na garnku, wlać z blendera ziemniaki i zostawić na 20 minut do odcieknięcia wody z ziemniaków.
Wodę z ziemniaków delikatnie wylać, na dnie garnka ma zostać biała skrobia.
Wsypać z sitka ziemniaki do skrobi w garnku, wsypać mąkę, kminek, dodać jajko i wszystko łyżką dobrze wymieszać, porcje ciasta dać na płaski talerz.
W garnku zagotować wodę z olejem i solą, do wrzącej wody na średnim ogniu i z talerza łyżką zsuwać nie duże porcje klusek, po wypłynięciu na wierzch kluski gotować z 4 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz i kłaść następną porcję klusek, podawać z zasmażaną kiszoną kapustą - pyszne szare kluski, ziemniaki mocno zmiksowane w blenderze są szybko gotowe do przygotowania szarych klusek........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz