Składniki:
ziemniaki 12 sztuk większe,
pory 3 sztuki średnie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
mozzarella kulki 2 opakowania duże,
papryka słodka - ile potrzeba,
ser żółty 24 plasterki małe,
pieprz mielony - ile potrzeba
Ziemniaki wybrać o podobnej wielkości i ugotować je w mundurkach, wystudzić.
Pory drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać ostrą paprykę, pieprz ziołowy, sól, co jakiś czas zamieszać, wystudzić.
Wystudzone ziemniaki obrać ze skórki, każdy przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć łyżeczką ze środka ziemniaki i dodać je do porów.
Ziemniaki widelcem rozgnieść i wymieszać z porami.
Łyżeczką napełniać ziemniaki nadzieniem do pełna, kłaść na blachę z papierem do pieczenia.
Na każdy ziemniak położyć plasterek mozzarelli, posypać papryką słodką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C około 15 minut, następnie na każdy ziemniak położyć plasterek żółtego sera i piec z 6 minut, przed podaniem posypać mielonym pieprzem - bardzo smaczne ziemniaki gotowane w mundurkach i nadziewane porami,zapiekane w piekarniku, idealne i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz