Składniki:
łopatka wieprzowa mielona 70 dag,
cebula 1 sztuka większa,
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
bułka pszenna 1 sztuka,
tarta bułka 1/2 szklanki,
jajka 1 sztuka "L",
ser żółty gouda 15 dag,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Do miski włożyć mielone mięso z łopatki wieprzowej, kucharka, pieprz mielony czarny, drobno pokrojoną cebulę, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, jajko, żółty ser rozdrobniony w rozdrabniaczu, bułkę tartą i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, formować kotlety z 2 cm grubości, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z każdej strony.
Usmażone odkładać na talerz i usmażyć następną porcję, następnie kotlety z talerza dać do patelni do kotletów, nakryć pokrywką i dusić z 6 minut na mniejszym ogniu, kotlety są bardzo pulchne i soczyste - kotlety mielone bardzo lubimy i najczęściej na zimno do pieczywa do pracy mąż zabiera, z dodatkiem sera żółtego są pulchne, soczyste........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz