Składniki:
wątróbka z kurczaka 70 dag,
mleko 2 szklanki do moczenia,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
cebula 2 sztuki większe + cukier 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
warzywa na patelnię mrożone 1 opakowanie,
kucharek 2 łyżki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku do wątróbki,
kalafior 1 średni
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać pod zimną wodą, dodać do miski i wlać zimne mleko, moczyć kilka godzin, wątróbkę wylać na durszlak aby mleko odciekło, do woreczka wsypać mąkę, wątróbkę, wymieszać i smażyć na gorącym oleju (rondel, patelnię nakryć pokrywką nie szczelnie, wątróbka nie pryska po kuchni) na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, po usmażeniu przełożyć na talerz.
Na tłuszczu po wątróbce podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku na złocisto z cukrem.
Do cebuli wsypać opakowanie mrożonych warzyw na patelnię, smażyć co jakiś czas mieszając, wsypać kucharka, pieprz ziołowy, gdy warzywa są miękkie zdjąć z ognia.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości, wątróbkę posolić, popieprzyć i podać z warzywami, kalafiorem, my lubimy z bułką paryską - u nas wątróbka drobiowa jest bardzo często w różnych wersjach, smakuje nam w każdym wydaniu i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz