Składniki:
szynka świeża bez kości 70 dag,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
olej rzepakowy 6 łyżek,
czosnek 1 główka,
papryka słodka 2 sztuki,
papryczka ostra 1 sztuka mniejsza,
woda 4 szklanki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1,5 szklanki
ziemniaki 1,5 kg,
cebula 2 sztuki średnie,
ząbki czosnku 3 sztuki,
jajka 3 sztuki "M",
mąka pszenna 3-4 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
śmietana 12% 200 gram gęsta
Szynkę natrzeć przyprawą do wieprzowiny, w garnku szybkowara zrumienić na oleju, dodać paprykę słodką i ostrą, cały czosnek, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 45 minut, po wyjęciu mięsa pokroić je na kostki, czosnek wycisnąć z łusek, mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia.
Ziemniaki obrane pokroić na kawałki i w pojemniku rozdrabniacza mocno je zmiksować, wylać na sito z maleńką siateczką, odcedzić z płynu na garnku, po odcedzeniu wylać delikatnie wodę i białą skrobię dodać do ziemniaków w misce.
Cebule, jajka i czosnek w rozdrabniaczu zmiksować.
Wlać cebulę do ziemniaków w misce.
Dodać mąkę, paprykę słodką, sól i dokładnie wymieszać.
Na gorącym oleju na patelni 24 cm smażyć po 1 dużym nie grubym placku na rumiano.
Na połowę placka dodać gulasz i złożyć na pół, na wierzch kłaść gęstą śmietanę - Doskonałe w smaku, chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną są idealne na pyszny obiad i kolację........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz