Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
morele w czekoladzie 300 gram opakowanie,
herbatniki kakaowe 200 gram
lukier: cukier puder 1,5 szklanki,
soki z cytryny 1 łyżeczka,
woda gorąca 3-4 łyżki
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem ubić do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg z wiaderka, kaszę manną, budyń śmietankowy i mikserem połączyć składniki.
Morele w czekoladzie nożyczkami pokroić w paseczki od razu do masy sernikowej i mikserem na wolnych obrotach wmieszać w masę.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie ułożyć podwójnie herbatniki kakaowe, wylać masę serową, wygładzić łyżką wierzch.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut do suchego patyczka, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby za mocno góra się nie przypiekła, sernik wystudzić w formie.
Cukier puder, sok z cytryny, gorącą wodę wymieszać na dość gęsty lukier i posmarować wierzch sernika - bardzo smaczny sernik pieczony z morelami w czekoladzie na kakaowych herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny, aromatyczny i łatwy do wykonania........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz