Składniki:
ziemniaki 2,5 kg,
jajka 2 sztuki "L",
mąka ziemniaczana 3 łyżki + skrobia,
majeranek 3 łyżki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
papryczka ostra 1 mała,
kiełbasa toruńska 2 sztuki,
cebula 2 sztuki średnie,
smalec 1/2 kostki
sos grzybowy: prawdziwki lub pieczarki 1 kg,
cebula 1 sztuka,
smalec 1 łyżka,
śmietana 12% 330 gram,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Ziemniaki obrane zetrzeć na tarczy do ziemniaków w robocie lub ręcznie na tarce do ziemniaków, masę ziemniaczana wyłożyć na duże sito z drobną siateczką, po odcedzeniu z wody wodę ostrożnie wylać i osad ze skrobi dodać do ziemniaków.
Kiełbasę obraną z flaka pokroić w kosteczkę, na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, papryczkę ostra i starty czosnek, wystudzić.
Ziemniaki z sita dać do miski, dodać jajka, majeranek, kucharka, pieprz ziołowy, mąkę ziemniaczaną, kiełbasę i wszystko dobrze wymieszać.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, wlać masę ziemniaczaną i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie babkę trochę wystudzić.
Prawdziwki lub pieczarki pokroić, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, gdy grzyby są usmażone dodać śmietanę, pieprz mielony, sól, natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.
Babka smakuje również później podsmażona na patelni - Bardzo smaczna, sycąca, pożywna babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z prawdziwków, idealne danie na chłodne dni........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz