Składniki:
ziemniaki ugotowane letnie 2 kg,
ser żółty 30 dag,
papryczka ostra 1 mała,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
majeranek 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "M", olej rzepakowy 1/2 litra,
bułka tarta do panierki - ile potrzeba
Ugotowane ziemniaki jeszcze letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.
Ser żółty, papryczkę ostrą rozdrobnić w rozdrabniaczu.
Ziemniaki połączyć z serem, jajkami, mąką ziemniaczaną, bułką tartą, kucharkiem pieprzem ziołowym, majerankiem i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Formować podłużne, nie za grube kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju, odkładać na ręcznik papierowy.
Ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, czosnkiem granulowanym, koperkiem posiekanym i jogurtem - bardzo dobry pomysł na ziemniaki gotowane i ser żółty, takie kotlety smakują doskonale i na ciepło ale jeszcze lepsze są na zimno, można podać z mizerią lub innymi sosami........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Ile jajek należy dodać
Już poprawiłam składniki, pozdrawiam...
Prześlij komentarz