Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
mąka tortowa 80 dag,
sól 1 szczypta,
mleko letnie 2 szklanki,
masło stopione 100 gram,
cukier 1 szklanka,
jajka 3 sztuki "XL",
jabłka 5 sztuk większe,
morele 10 sztuk,
żurawina suszona 5 łyżek
mąka tortowa 1,5 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
masło 12,5 dag miękkie
cukier puder 1 szklanka,
gorąca woda 2-3 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka
Swieże drożdże wymieszać w misie robota łyżką cukru, mąki i 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem i aromat migdałowy, hakiem robota wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć ciasto do formy.
Na wierzch ciasta rozłożyć starte jabłka na grubszych oczkach, ćwiartki moreli, posypać suszoną żurawiną.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić.
Z podanych składników wymieszać nie za rzadki lukier i polać na kruszonkę
- nasza ulubiona drożdżówka z owocami, możemy taką drożdżówkę jeść od rana do wieczora zamiast innych słodyczy......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz