Składniki:
dorsz czarny świeży filety 4 sztuki duże,
mąka pszenna 2 szklanki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 1/2 litra
zalewa octowa: woda 1,5 litra,
cukier 4-5 łyżek,
ocet 10% 3/4 szklanki,
cebula 3 sztuki większe,
gorczyca 1 łyżka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki
Duże filety dorsza czarnego opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić każdy filet na 3-4 porcje.
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i obtaczać z każdej strony filety, kłaść na mocno rozgrzany olej rzepakowy i smażyć na rumiano z każdej strony, układać w naczyniu w którym będzie zalewa.
Wodę zagotować z cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowy, cebulą pokrojoną na kawałeczki, gotować z 5 min ut, na koniec wlać ocet 10% i tylko zagotować, zdjąć z ognia.
Gdy zalewa jest jeszcze letnia wlać do ryby i zostawić w lodówce co najmniej na 24 godziny - filety z dorsza czarnego doskonale smakują w zalewie octowej słodko - kwaśnej nie tylko na zakąskę........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz