mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, kakao 5 łyżek, cukier 1 szklanka, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, aromat rumowy 3 krople, jajka 3 sztuki "L", jabłka 32 sztuki średnie, ptasie mleczko 8 sztuk
lukier kakaowy: puder cukier 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 3 łyżki
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać olej, mleko, aromat rumowy, wbić jajka i rózgą wymieszać na dość gęste ciasto.
Jabłka obrane pokroić kosteczkę małą, ptasie mleczko pokruszyć i dodać do ciasta i rózgą wmieszać dodane w ciasto.
Lukier: puder cukier, kakao, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na rzadki lukier.
Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, ciasto zimne wyjąć z formy i polać lukrem kakaowym, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - bardzo smaczna, łatwa, szybka do upieczenia babka mocno kakaowa z jabłkiem jest idealnym deserem na każdą okazję.......SMACZNEGO!!!
Składniki na 12 porcji
- Mąka: 3 szklanki / 420g / 1528 kcal
- Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka / 5g / 2 kcal
- Soda oczyszczona: 1 łyżeczka / 5g / 0 kcal
- Kakao: 5 łyżek / 50g / 114 kcal
- Cukier: 1 szklanka / 195g / 754 kcal
- Mleko : 1 szklanka / 200g / 122 kcal
- Olej rzepakowy: 100g / 884 kcal
- Jajko: 3 sztuki / 180g / 257 kcal
- Jabłko: 2 sztuki / 480g / 249 kcal
- Ptasie mleczko: 8 sztuk / 96g / 419 kcal
4329 kcal łącznie
Węglowodany: 672 g
Tłuszcze: 153 g
Białko: 83 g
360 kcal / porcja
Węglowodany: 56 g
Tłuszcze: 12 g
Białko: 6 g
Możesz zmienić proporcje lub składniki w kalkulatorze kalorii na calories-info.com
1 komentarz:
Pycha i łatwe do zrobienia!
Prześlij komentarz